diumenge, 30 de maig de 2021

VICENTE MACIÀ, "PIGMY", músic i dinamitzador cultural de la Capsa

 Les alumnes de Cultura Audiovisual, Gisela Martín i Lucía Mármol, ens presenten en Vicente  Macià, també conegut pel seu nom artístic, Pigmy. Com a breu resum abans de treballar amb  profunditat diversos aspectes del seu passat i present, cal saber qui és aquest exalumne del Dalí. En  Vicente, tot i haver format part durant molt de temps del grup musical Carrots, des del 2007  ha anat presentant els seus tres discs en solitari: Miniaturas, Hamsterdam i, l’últim,  Manifestación. Aquest darrer àlbum ha estat considerat un dels millors del 2020. 

_________________________________________________

En el següent enllaç es pot veure un reportatge que li van emetre a TV3 el 5 d'abril

d'aquest any 2021

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/vicente-macia-pigmy-de-nom-artistic-presenta-manifestacion-considerat-un-dels-millors-discs-del-2020/video/6093233/

______________________________________________


1. Quin any vas acabar els teus estudis al Dalí? Quants anys tens ara? On vius?

Vaig acabar l’any 1993. Ara tinc 46 anys i visc a Barcelona. 

La classe del Vicente posant al pati interior.

2. Què vas fer només acabar els estudis al Dalí? (Estudis, feina)

Només acabar em vaig matricular a l’Escola d’Arts i Oficis, on vaig estar tres anys fent pintura  mural i de cavallet. Alhora feia música i, una vegada vaig acabar el tema de les pintures vaig començar a treballar a La Capsa, on treballo avui dia. Durant tot aquest temps, he portat  en paral·lel aquesta feina amb la meva carrera musical. 

3. Quins propòsits acadèmics i/o laborals tenies quan hi eres?

Doncs la veritat és que em aquella època no tenia res clar; sabia que volia fer alguna cosa artística i  aquesta va ser la raó per la que vaig  triar el camí de la pintura, però no  tenia una vocació concreta.  No m’hauria imaginat mai arribar on  hi soc ara i realment és molt gratificant veure que encara que la meva vida actual no hagi estat la planejada d'entrada, he obtingut molts bons resultats.

Aquí teniu una imatge del "Pigmy" en l'actualitat4. Has acabat fent el que volies? 


Sincerament sí, perquè he pogut continuar fent la meva carrera musical, treure els meus 

discos i, a part, tenir un treball com el de La Capsa, que està relacionat directament amb 

la música. També he d'esmentar l'aspecte social de la meva feina, ja que aquí ajudem 

músics que comencen, joves... persones que volen iniciar la seva carrera perquè tenen 

inquietuds musicals. 5. De què treballes actualment? En què consisteix la teva feina? T’agrada?

Avui dia treballo a La Capsa com a dinamitzador cultural  i, a més de gestionar tot allò relacionat amb els locals d'assaig; també porto alguns projectes de dinamització de músics de la ciutat. Una de les meves tasques és agafar grups de joves i posar-los en contacte amb algun productor musical, de tal manera que treballin uns mesos amb ells i enregistrin algun disc als estudis de La Capsa i perquè finalment acabin en molts casos preparant concerts.

A més, també porto l'Almeuritme, un projecte que es fa cada any pel Dia de la Música al Prat de Llobregat. Hi participen músics de totes les edats amb l'objectiu de realitzar una peça conjunta i enregistrar un vídeo final.

Així, doncs, veient tots els projectes en els quals he participat i l'evolució de la meva carrera musical he de reconèixer que la meva feina m'agrada molt i que n'estic molt satisfet.

6. Has sentit que el Dalí t’ha ajudat en el teu desenvolupament acadèmic i  personal? Com? 

Sí, és clar, no només els companys sinó també alguns professors. De fet, encara mantinc relació amb algun membre de l’equip docent. Em fa molta gràcia que, per exemple, un  professor que es diu Antonio Ezpeleta és seguidor del que faig musicalment i això per a mi  és com tancar un cercle. És cert que hi ha professors que et marquen més que d’altres, i  l’Antonio va fer que m’interessés moltíssim la literatura, la poesia… També una professora  anomenada Rosa que donava Història de l’Art va donar-me l’empenta que necessitava per apuntar-me a les pintures, perquè tot i que se’m donava força bé, jo mai m’ho havia  plantejat. 

Tot i que no he acabat sent pintor, considero que l’estudi no serveix només en un àmbit laboral  i tangible, sinó que va molt més enllà. Estudiar va bé, encara que després no et dediquis a allò  en concret. Tots els punts de vista i coneixements que adquirim ens serviran en algun moment  de les nostres vides. Podríem dir, doncs, que el Dalí va ser una molt bona base, tot i que jo  era un bon-mal estudiant! De vegades m'he penedit de no haver anat a la universitat, ja que  estic ben segur que allà hauria après moltes coses interessants. No obstant això, aquestes  coses es veuen amb el temps. Llavors és quan valorem el que els adults et deien quan tu encara no ho eres.  

7. Tens algun record especial de la teva estada al Dalí? En recordes alguna  anècdota? 

Doncs sí, en tinc unes quantes. Fa pocs dies vaig veure que al Dalí  vau celebrar Sant Jordi i em va venir a la ment un record molt especial.

Probablement us sembli estrany, però Sant Jordi al Dalí es continua celebrant exactament igual que a  la meva època, on diferents alumnes pujaven a l’escenari a fer qualsevol tipus d’actuació. Un any, el meu grup i jo vam  decidir participar-hi i així engrescar la festa una mica, i així  va ser! Recordo aquell dia amb molta il·lusió, ja que durant  aquells moments gaudia plenament del que m’apassiona: la música. 

Així doncs, el meu primer grup estava format pels meus  companys de classe i, com us podeu imaginar, aprofitàvem  qualsevol esdeveniment mitjanament important per apuntar-nos-hi i amb la nostra música animar l’ambient. 


El Vicente tocant al Dalí per la Castanyada del 1993

El seu grup tocant al pati interior. Sant Jordi 1994.  


________________________________________________Finalment, volem donar les gràcies al Pigmy per cedir-nos no només la seva  col·laboració, sinó també una estona del seu temps per a la realització de l’entrevista,  tenint en compte que les agendes dels artistes com ell estan ben plenes!

___________________________________________________

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada