dimecres, 20 de maig de 2020

JORDI RAMOS, Arqueòleg i divulgador de la història pratenca


La Laia Mella i l'Éric Muñoz entrevisten l'exalumne Jordi Ramos, historiador especialitzat en arqueologia al voltant de la Guerra Civil espanyola i interessat també en tots els aspectes històrics del Prat i del seu Delta.
_____________________________________


Jordi Ramos va acabar la seva etapa d’estudiant al Salvador Dalí durant el curs 1996-1997, ara té quaranta-un anys i continua vivint al Prat i n'està molt satisfet. Diu que té la sort de poder viure on va néixer.

El Jordi l'any 1993 fent primer de BUP
Des que estava estudiant al Dalí, ja estava segur que volia ser arqueòleg de gran. De fet, des de ben petit ja sentia aquesta vocació, i per això, de seguida que li va ser possible, va escollir les assignatures de ciències socials i naturals amb les qual tenia més afinitat. El que ell volia era poder viure de l’arqueologia i així ha estat. Ho ha pogut aconseguir.

Va entrar al batxillerat l'any 1993, i va anar escollint assignatures de la modalitat del que s'anomenava en la seva època ciències mixtes. Anava fent assignatures més de ciències amb combinació amb lletres.

Quan en Jordi estudiava a l'institut, ja combinava els estudis amb diversos treballs. Després de fer la Selectivitat, va escollir la carrera d'Història i la va cursar a la Universitat de Barcelona. I continuava combinant la carrera amb el treball per costejar part dels estudis; als estius participava en diferents intervencions arqueològiques. Ara explicita que aquella època el va enriquir molt i que va ser una bona experiència de cara a llicenciar-se en Història.

Com ja hem dit abans, el Jordi ara es dedica a l’arqueologia, la seva passió. La seva feina consisteix a realitzar intervencions arqueològiques arreu de Catalunya, principalment a la ciutat de Barcelona. Específicament, la seva especialitat és l’anomenada “Arqueologia del conflicte”, centrada en tot el que fa referència a la Guerra Civil espanyola. Concretament, el que ell fa és documentar-se sobre els seus  
El Jordi fent un sondatge manual en un jaciment
de l'època romana a Barcelona l'any 2013 
vestigis i exhumar víctimes del darrer conflicte bèl·lic peninsular. El Jordi acaba aquesta part de l'entrevista confessant-nos que realment té la sort de tenir una feina que l'apassiona.

Quan ja ens centrem en la seva vida al Dalí, ens explica que aquella època a l'institut el va marcar en tots els aspectes de la seva vida. Va fer que s’encaminés per l'estudi de la història i també va fer que s'iniciés en l'estudi històric del municipi del Prat, una altra de les seves grans passions. En el seu blog Lannarie publica els estudis i les investigacions que va fent sobre el Prat i sobre el Delta.

Encara avui en dia té contacte amb moltes de les amistats que va emportar-se del Dalí i després de tants anys encara busquen moments per retrobar-se. També ens explica que ha tingut la sort d'establir amistat amb alguns dels que van ser els seus professors, i destaca l’Antonio Ezpeleta, amb qui gaudeix d’una molt bona amistat des de fa una pila d'anys.

El Jordi es recorda de moltíssimes anècdotes del seu pas pel Dalí, però el que vol remarcar és que gaudia molt d’anar a l’institut i que per ell va ser una etapa formidable. No se sent capaç d'explicar només un record, ja que en conserva molts, però es recorda especialment de la lliga de futbol sala, dels tallers de guitarra, els nuviatges, les excursions, l’esport al pati, els nervis de la selectivitat, les festes de final de curs, les tardes al laboratori, les classes de literatura amb l’Antonio Ezpeleta i confessa que també se’n recorda d’algun càstig que va rebre, amb raó. 

Finalment, en Jordi ens explica que ha tingut la sort de fer el que sempre ha volgut, i comenta que a vegades la vida, si lluites i treballes, t'ofereix aquests regals.

En aquest link que us oferim a continuació podeu veure les beques, els premis i l'obra publicada del Jordi Ramos: https://www.elprat.cat/cultura/biblioteca-antonio-martin/ramos-i-ruiz-jordi?lan=ca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada